Par koju maksu

by

Vakar tika publicēti dati tabulas veidā par RTU Studentu viesnīcas daļas (SVD) un tai pakļauto koju izdevumiem. Radās nu ļoti daudz jautājumu.

  1. SVD vadītāja apgalvo, ka īres maksa tādās kojās kā Āzenes 22A, respektīvi, ar bloku sistēmu, citās augstskolās tādās kā LLU, RSU, ir vismaz 40,00 Ls/mēn. + elektrība pēc skaitītāja. Par RSU nevaru spriest, kāda tipa kojas ir tur, bet, ja runājam par LLU kojām, tur maksa par īri ir 19,50 Ls/mēn. par gultas vietu  (5-6m2/cilv., RTU kojās arī 5-6m2/cilv.) + elektrība. SVD vadītājas minētie 40Ls? Tas ir jaunbūvētajās istabiņās, bet, piemēram, es dzīvoju istabiņā, kur tek griesti, appelējuši griesti, sienas. Protams, tas viss tiek ziņots administratorei, bet viņa jau “aizmirst” tādas lietas. Labi, ka ziemā mūsu istabiņā nav auksti, jo pie citiem logi ir izpuvuši tiktāl, ka vasarā bail vērt viņus vaļā vai vienkārši nomazgāt. Kas notiek ziemā, vispār bail iedomāties. Tad vēl mūsu istabiņā ir caurumi grīdā, mēbeles, ntās reizes skrūvētas, knapi turas kopā, bet tas tā.
  2. “Ja īres maksa paliek nemainīga, mēs varam aizmirst par jēdzieniem- trenažieru zālītes to uzturēšana, atpūtas istabu iekārtošana, lifti Ķīpsalā, jebkād umēbeļu atjaunošana, riteņu novietnes, varam sākt apsvērt karstā ūdens padeves grafikus, koridoru uzkopšanu sabiedriskā kārtā pēc īrnieku dežūras grafikiem !” Āzenes 22A neesmu ne redzējis, ne arī dzirdējis par tādām trenažieru zālītēm vai atpūtas istabām. Riteņu novietnes sāktas taisīt tikai un vienīgi pateicoties studentu nemitīgai uzstājībai, jo SVD vadība nu nekādi negribēja tam piekrist. Lifti? Par tiem parunāšu nedaudz vēlāk. Karstā ūdens grafiki? Tak jau tagad maksimumstundās karstais ūdens nemaz netiek līdz augšējiem stāviem, kāds vēl grafiks! Koridoru uzkopšana? arī par to parunāsim vēlāk.
  3. Liftu uzturēšana izmaksā 8 350 Ls gadā. Vai man vienīgajam tas šķiet padaudz, ņemot vērā to, ka liftiem pēdējā pārbaude veikta 2007. gadā? Par pēdējo pārbaudi liecina uzlīmīte ar datumu un parakstu uz lifta sāna. Līdzīgi kā mainot a/m filtrus, arī liekama uzlīme, tikai ar odometra rādījumu. Bet, ja arī lifts tiek uzturēts ar kreiso darba spēku, tad tāpat tas ir liels cipars, jo par elektrību, ko tas patērē, ir atsevišķs rēķins.
  4. Par nekustamā īpašuma nodokli. Tie, kas ir bijuši Ķīpsalā, zina, ka te ir 2 koju ēkas, lai arī ārēji izskatās, ka viena, jo tās ir kopā sabūvētas ēkas. Āzenes 22 nodoklis ir 530Ls, bet Āzenes 22A tas ir 1 600Ls. Kur tik krasas atšķirības?
  5. Apkopējiem, kuriem mēnešalga ir 180Ls, izdevumi ir 7 000Ls gadā. Viņi strādā tikai agros rītos un stāvi tiek iztīrīti reizi nedēļā, katru dienu apkopēji strādā tikai 1. stāvā. Tas ir pēc maniem novērojumiem, tāpēc varu arī kļūdīties.
  6. Reāli sētnieka, skursteņslauķa un tehnisko darbinieku pienākumus veic 1 persona, bet izdevumi ir uz 11 500 Ls gadā. Turklāt, kad bija jānotīra sniegs no jumta, jo tek griesti, jāgaida ir vairākas dienas. Laikam iestāstīt skursteņslauķim, tehniskajam darbiniekam vai sētniekam vienā personā ir pārāk sarežģīti iestāstīt, lai iet notīra sniegu, tiklīdz tas uzsnieg. Nu ja jau nav iespējams novērst bojājumus.
  7. Par kasieres pakalpojumiem tiek tērēti 1200Ls gadā, kurus veic administratore, kurai tiek tērēti 5400Ls gadā. Diezgan paliela alga. Pienākumus neveic viņa slikti, bet varētu būt daudz labāk. Un par algu. Vai nav takā par lielu priekš dižķibeles apstākļiem? Vai arī visi šie izdevumi ir saglabājušies kopš treknajiem gadiem?
  8. Par veļasmašīnas apkopi tiek maksāti 1300Ls gadā. Te jau sanāk vairākas jaunas veļasmašīnas. Turklāt studenti taču maksā 1,50Ls par reizi + pulveris.
  9. Vienas gultasvietas pašizmaksa pie 75% koju noslogojuma esot 57Ls. Ja ņem vērā, ka blokā ir 8 vietas, tad par bloku sanāk 456Ls. Tīri smuka summiņa sanāk. Par tādām naudām varētu viss bloks pārvākties uz nesliktu dzīvokli Rīgas centrā.

Šādā garā es vēl varētu turpināt kādu laiciņu, bet sāpīgākos jautājumus esmu izteicis. Un, ja kāds vēlēsies iepazīt vairāk šos izdevumus, tad ir iespēja.

Birkas: , , ,

5 komentāri to “Par koju maksu”

  1. reindeergarden Says:

    raksts no sirds.
    žēl, ka mums liepājā neizskatīja neviens izmaksas.
    tagad koju administratore paņēma koferus ar visām dušu remontnuadām.

  2. Simply Says:

    Par liftiem tiešām labs ceņņiks, tas gan jau aiziet kādai firmai gadā par “uzturēšanu”, jo tāds līgums noslēgts.

    Izremontētās istabas Āzenē izskatās tiešām labi, par tām tad arī varētu iekasēt augstāku samaksu, bet ne no neremontēto istabu iemītniekiem! Tas tad motivētu komeni izremontēt pēc iespējas vairāk istabu…

    Jā, arī mums jau kādu laiku ir dušas tikai noteiktos laikos.

    Tu salīdzini Jelgavas kojas ar Rīgas kojām, bet ņem arī vērā, ka Jelgava tomēr ir “lētāka” pilsēta.

    • celjinieks Says:

      Mans mērķis gluži nebija salīdzināt ar Jelgavas kojām, bet gan parādīt, kā tur īsti ir ar tām kojām, jo SVD vadītāja teica, ka kojas tur maksājot vairāk kā šeit šobrīd.
      Un jā, izremontētās istabiņas tiek ārzemju studentiem. Mūsējie tad tiek pārvietoti uz vecajām istabām.

      • Simply Says:

        Tur tā visa sistēma ir neefektīva, jo veidojusies Padomijas laikos, kad objektos kā kojas, augstskola utt. nevienu neuztrauca kaut kādas apkures izmaksas, elektrības patēriņš vai liftu apsaimniekošana.

        Pats smieklīgākais, ka visur citur šajos laikos īres cenas kritās, bet pacēlās gandrīz visās kojās.

  3. Simply Says:

    LLU šķiet ir Tava nosauktā īres maksa + elektrība + internets atsevišķi.

Komentēt