Diverģentā robeža/Uzdevums

by

Šonedēļ, 1dienā, mums bija kārtējā Zemes zintātņu lekcija(mana mīļākā no lekcijām).

Katru gadu Zemes litosfēras plātnēs notiek pārmaiņas.Šoreiz runa ir par Diverģento robežu, kad sakarsušie ieži plūst uz augšu no zemes dzīlēm, sāk plaisāt zemes virskārta un līdzarto zemes virskārtā rodas pārrāvumi(Spredingi). Baikāla ezers atrodas šajā rifta zonā, kas aizvien plešas un notiek jauna okeāna veidošanās.jā,tas man bija,kas jauns.(tāpat kā Naves jūra, Viktorijas ezers,SanFrancisko u.c).
Bet mani vairāk ieintersēja jautājums par Islandi-caur visu Islandes salu ir izveidojies spredings, šī rifta ieleja. Un spredinga izplešanās ātrums ir 5-10cm gadā. Respektīvi tiek uzskatīts, ka Islande nākotnē nogrims. Profesors mums ieteica šo kā kursa darba tēmu, kuriem interesētu,respektīvi, uztaisīt shēmu, grafiku un aprēķināt-kā mainās Islandes krasti, proti, vidēji pēc cik gadiem
tā varētu nogrimt , vai kāda tā izskatīsies pēc 100 gadiem.

Un ziniet, vienā programmiņā ievadot uz ātru roku parametrus un apskatot rezultātu-izskatās visai amizanti ar to Islandi un ar visām Pasaules vietām, kas atrodas rifta(spredinga) zonā. Situācija pēc 100 gadiem mainās, uij, kā applūst,izplešas viss….bet par to vēlāk,kad uztaisīšu precīzu garfiku ar precīziem datiem!

P.S. Vienīgi es neņemšu vērā to, ka šie spredingi ir aprimstoši, to darbība var apstāties, uzkrājoties nogulumiežiem rifta ielejās.

Birkas:

Komentēt